Скумрията е морска риба със силен и дори сладнеещ вкус. Типична за океаните, тя се среща и в Черно море, където навлиза през Мраморно море за изхранване през топлите месеци и се завръща към Средиземно в края на есента.
Съдържанието на омега-3 мастни киселини в тази риба я прави подходящ избор за здравословна вечеря 1-2 пъти в седмицата. Омега-3 киселините помагат на организма за понижаване на кръвното налягане,триглицеридите и плътността на артериалните плаки. Макар да съдържа предимно ненаситени мастни киселини, рибата има и 9-10% наситени.
Скумрията е богата и на витамини, като В12 е най-изобилният им представител. Той е важен за нормалната функция на нервната система и помага в изграждането ДНК. Една обезкостена скумрия, съдържа средно 16,7 мкг витамин В12, което е над 680% от ОДП от 2,4 мгк или повече от 7 пъти над необходимото дневно количество. Според данни на Световната здравна организация, този свръхприем не може да навреди на човешкото здраве, понеже не се натрупва в организма.
Съдържат се в по-малки количества и витамините В3, В6, А и С.
Минералите, намиращи се с ниски концентрации в скумрията са магнезий, фосфор, калий, желязо, цинк, мед, натрий, калций и манган. Селенът, обаче, е в най-значителни количества: около 45 мкг за една риба или над 80% от ОДП. Селенът подсилва имунната система и предпазва от артрит, астма, сърдечносъдови заболявания и някои видове рак.
Този минерал стимулира функцията на всички типове бели кръвни клетки и укрепва лимфоцитната способност да унищожава чужди нашественици – бактерии и вируси.
Селенът работи и заедно с витамините Е, А и С катоантиоксидант.
Друга важна особеност на селена е неговата функция да се свърза с токсини като кадмий, живак и олово и да ги извежда от тялото. Чрез подобна детоксикация на тъканите, минералът понижава вероятността от развитието на ракови заболявания, породени от тексичните тежки метали.