IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Chernomore Posoka Boec
BGONAIR Live

С какво са полезни тиквените семки?

Изобилстват от витамини и минерали

С какво са полезни тиквените семки?

Тиквените семки са популярни със своя впечатляващ арсенал от хранителни компоненти. Спрямо Ориентировъчния дневен прием (ОДП) на Световната здравна организация, 32 г печени, белени тиквени семки съдържат: манган – 73,5% от ОДП; триптофан – 53,1% от ОДП; магнезий - 47,7% от ОДП; фосфор – 39,7% от ОДП; мед – 21,5% от ОДП; белтъчини – 19,5% от ОДП; цинк– 16,8% от ОДП; желязо – 15,7% от ОДП;калории - 10% от ОДП или около 180 ккал.

Повечето есенни храни са типично богати на антиоксиданти, но дори сред тях тиквените семки изпъкват със своето разнообразие от форми на витамин Е – алфа-, гама- и делтатокоферол, алфа- и гаматокомоноенол. 

Освен тях са налични и минерални антиоксиданти като цинк и манган. Фенолните антиоксиданти хидроксибензоева, кафеена, синапинова, ванилова и сирингова киселини са обилно представени във всяка семка, а лигнаните пиноресинол и ларициресинол са мощни антиоксидантни фитонутриенти.

Оксидативният стрес е известен като ускорител на метастазирането – прорастването на ракови тъкани отвъд даден орган или система. Антиокседантният десант, извършван от всяка семка, може да бъде само от полза на организма, понеже повишава защитата срещу развитие на ракови заболявания.

Целия материал може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Здраве
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата