Учени от Нова Зеландия са селектирали нов тип лук, от който не се плаче и който е полезен срещу сърдечносъдови заболявания и за намаляване на теглото, пише в. "Таймс ъв Индия", предаде БТА.
Новата разновидност отделя по-малко количество от протеина, отговорен за паренето и сълзенето на очите при рязане на лук.
Специалисти от новозеландския Институт за растителни и хранителни изследвания напомнят, че заради уникалния му химически състав лукът предизвиква сълзене на очите, когато бъде нарязан.
За да разрешат проблема, изследователите са селектирали нова разновидност, при рязането на която се отделя сярно съединение, подобно на отделяното при нарязването на чесън. Именно на него се дължат полезните свойства на чесъна срещу сърдечносъдови заболявания, които притежава и новата разновидност на лука.
Лукът, от който не се плаче, притежава и друго полезно свойство на чесъна - помага за намаляване на теглото.
Разновидността е запазила и мощното противовъзпалително въздействие на оригиналното растение.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.