Червеното цвекло принадлежи към същото семейството, както и спанакът и също като него, и листата и коренът му могат да се ядат. Докато листата обаче имат малко горчив вкус, корените му са сладки.
Обикновено цветът на зеленчука е лилав, но той може да бъде и бял или златист. Тъй като червеното цвекло има високо съдържание на захар, то може да се консумира сурово, по-често обаче се вари или маринова.
Червеното цвекло има изключителни хранителни качества, особено когато не е узряло хубаво. То е богато на калций, желязо и витамините A и C. Чудесен източник е на фолиева киселина, а също така и на фибри, манган и калий.
Червеното цвекло отдавна се използва за различни медицински цели – основно за заболявания на черния дроб, тъй като има свойството да стимулира процесите на детоксикация. Пигментът, който придава специфичния му цвят, е betacyanin, същият потиска и развитието на туморните клетки.
Поради високото съдържание на фибри, лилавият корен оказва благоприятно влияние на функциите на червата, с което се предотвратява запекът и се спомага понижаването нивата на холестерола.
Фибрите в червеното цвекло доказано повишават нивата на антиоксидантните ензими в организма, а също така и увеличават броя на белите кръвни клетки, които са отговорни за откриване и отстраняване на аномалии в клетките.
Зеленчукът е и един от най-богатите източници на глутамин, аминокиселини, които са от съществено значение за здравето на стомашно-чревния тракт и за цялостното здравословно състояние.
Повече информация относно хранене може да намерите на Puls.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.