Комерсиалната майонеза най-често се приготвя от нездравословни мазнини и предлага ниска питателност. Видовете майонеза рекламиращи се като „нискомазнинни” или „нискокалорични” също имат силно негативно влияние върху здравето. Най-сигурното решение е да се приготви домашна майонеза, в която не се слагат консерванти, захар и мазнини от съмнителни източници.
Купешката майонеза се приготвя предимно съссоева, царевична или друга зеленчукова мазнина. Зеленчуковите мазнини са наситени наомега-6 мастни киселини, които по принцип са полезни за човешкото тяло и са незаменими – не се синтезират в човешкия организъм и трябва да се набавят чрез храната. Проблемът е, че съвременната диета предлага огромни количества омега-6 и твърде малки количества омега-3 мастни киселини.
Този нездравословен дисбаланс на мастните киселини увеличава драстично риска от затлъстяване, сърдечносъдови заболявания, диабет тип 2,остеопороза, възпалителни и автоимунни заболявания като ревматоидния артрит, както и някои видове рак.
Дори ако някоя марка майонеза се рекламира като съдържаща зехтин, той е само малка част от мазнинното съдържание. Остатъкът винаги се запълва от соеви и други растителни мазнини, наситени най-вече с омега-6 мастни киселини.
Целия материал може да намерите на Puls.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.