Шафранът е билка, добивана от цветовете на Crocus sativus – шафранов минзухар. В него се съдържат над 150 етерични и ароматни съединения, както и неетерични активни съставки, като каротеноидите зеаксантин и лекопен.
Билката съпътства човешката история от хилядолетия – от древените Египет и Гърция, където била най-ценната подправка, през средновековна Европа, в която се водели войни заради шафрана, а фалшификацията му била наказвана със затвор и нерядко – смъртна присъда и до младата Америка, където през 1730 г., цената на шафрана на стоковата борса във Филаделфия била приравнена с тази на златото.
При сушенето след беритба, горчивият глюкозид пикрокроцин, който придава вкуса на шафрана, се разпада. Продукт на това разпадане е свободната молекула шафранал – етерично масло, което дава на билката специфичния и аромат и много от полезните и свойства.
Още древните египтяни и гърци използвали шафрана, както за подправка на ястия, така и в народната си медицина при астма, влажна кашлица, безсъние, депресия, силен стрес от уплаха, стомашни болки, киселини и суха кожа.
Жените го използвали против менструални болки, а мъжете срещу преждевременна еякулация.
Останалата част от материала може да намерите на Puls.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.