За хората, които не гледат на ядките като на "демони" заради високото им мастно съдържание и не се притесняват да ги похапват редовно, рискът от смърт от сърдечносъдови заболявания и рак е по-нисък с една пета, съобщават Ройтерс и в. "Дейли мейл", позовавайки се на резултатите от американско проучване, обхванало близо 120 000 души.
Авторите му от болницата "Бригам енд уиминс" в Бостън са установили, че колкото по-голямо е количеството на редовно консумираните ядки, толкова по-значителен е благоприятният ефект.
Всекидневната консумация на шепа ядки понижава риска от смърт по каквато и да е свързана със здравето причина с една пета, като понижава опасността от фатален изход от сърдечносъдови болести с близо 30 процента и от рак с 11 процента.
Специалистите напомнят, че ядките съдържат ненаситени мастни киселини, витамини, минерали и други полезни съставки, които понижават холестерола и възпаленията.
Няколко предишни проучвания са разкрили ползата от консумацията на ядки за намаляване на риска от болести на сърцето, диабет и рак на дебелото черво. За пръв път обаче специалистите правят мащабно проучване за ефекта от консумацията на ядки върху процентите на смъртност от различни заболявания.
(БТА)
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.