Изобилието на биофлавоноидни съединения в екстракта от грозде, познати като процианидин, носи редица ползи за здравето. Процианидините могат също така да се намерят и в ябълките и шоколада.
Ново изследване обаче разкрива много важно свойство на биофлавоноидните съединения – те унищожават туморните клетки при рак на простатата. Досега учените знаеха, че гроздето има благоприятен ефект върху здравето ни, но не бяха наясно коя точно съставка е отговорна в най-голяма степен за този процес.
В рамките на проучването обаче те посочват в детайли как успяват да синтезират конкретното съединение и показват как то унищожава раковите клетки.
Изследователският екип открива, че процианидин B2G2 е най-активната съставка срещу туморните клетки при рака на простатата. Тъй като отделянето на гроздовите семена не е лека задача, учените решават да синтезират съединението, след което сравняват ефекта му с този на натуралния екстракт.
При тестването му върху клетки на простатата, експертите установяват, че и двете съединения - както изолираното от гроздови семки, така и синтезираното, потискат растежа на раковите клетки и ги унищожават – процес, познат като апоптоза.
Освен при рака на простатата, процианидините в екстракта от гроздови семена имат и други ползи за здравето. Според други проучвания той може да облекчи хроничната венозна недостатъчност, позволявайки на кръвта да се движи по-свободно от краката към сърцето. Освен това може да намали проблемите с кръвоносните съдове и очите, които се свързват с наличието на диабет.
Повече полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.