IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec
BGONAIR Live

Кои са храните, които експертите избягват да консумират?

И какви са причините

Кои са храните, които експертите избягват да консумират?

Това, че пазарът днес ни осигурява изобилие от продукти, не значи, че винаги можем да разчитаме на добър избор, предлаган от хранително-вкусовата индустрия и търговците. Има продукти, за които под формата на публична тайна е разпространено, че вредят на здравето ни. Но въпреки това продължаваме да си ги купуваме, надявайки се че регулаторните органи коректно вършат задълженията си и няма да позволят на потребителя до достигне до продукти, които могат да му навредят. А всъщност, забравяме една проста истина, че обществото е коректив на съществуващото на пазара и би могло да ограничи тяхното предлагане чрез поведението си. Затова обаче се иска да можем да направим информирани решения.

В редакцията попаднахме на материал в чуждестранен сайт, който има претенциите да представя списък само от 7 продукта, които се избягват от хора, упражняващи специфични професии, даващи им познания, които не са достъпни на широката маса. В тяхното проучване са включени лекари, онколози, изследователи и дори... риболовци.

1. Прясно мляко

Непрекъснато тази храна се препоръчва, особено заради съдържанието на калций и витамин Д, които са необходими особено на децата и в превенцията срещу остеопороза. Проблемът е, че прясното мляко съдържа и опасни вещества, като синтетични хормони, с които се отглеждат животните. Според Рик Норт, директор на Кампания за безвредна храна към Сдружението на лекарите в Орегон за социална отговорност, САЩ, и изпълнителен директор на местния клон на Американското раково дружество в Орегон, въпреки че няма окончателни доказателства хормони растежните хормони при кравите rBGH и rBST причиняват рак, тъй като водят до повишаване на инсулиноподобния растежен фактор, който пък е известно, че залага развитието на рак на простатната жлеза, дебелото черво и на млечната жлеза.

Лошото е, че освен това кравите, които са третирани с тези хормони са податливи на инфекции. За да са здрави и млякото им не съдържа причинителите, фермерите се принуждават да им дават повече антибиотици, което пък води до антибиотична резистентност и все по-дълбоко затъване в тази порочна спирала.

Експертът препоръчва консумация само на био мляко от ферми, които спазват стандартите за органично стопанство и отглеждат животните си без антибиотици и синтетични хормони. Същият съвет важи и за всички млечни произведения.

 

Цялата статия може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Здраве
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата