Множество изследвания акцентират върху необходимостта от правилно хранене при бременните жени – неадекватната диета може да е причинител на здравословни проблеми у новороденото.
Иновативно изследване разкрива, че хранителните навици на мъжа преди зачеване също имат важна роля в здравето на потенциалните наследници, като силен акцент се поставя на фолатния прием.
Фолат е наименованието на витамин В9 и е естествената форма на витамина в природата и в човешката храна. Фолиевата киселина, която също е една от формите на витамин В9, се нарича фолацин и се използва в лекарствени средства, подобрени храни и хранителни добавки, но е синтетично съединение и не е така биологично активна форма на витамин В9, както фолата.
Това означава, че най-добрият прием на витамин В9 се обуславя от правилното и разнообразно хранене. Най-добрият източник на фолат в човешката диета са зелените листни зеленчуци и някои ядки, а с по-скромен принос са: грах и други шушулкови растения, плодови сокове, млечни продукти, пилешко и червено месо, яйца, морски дарове и зърнени храни.
Изследване, проведено в канадския McGill University, разкрива, че новородените с бащи, имащи недостатъчен прием на фолат в хранителния си режим са с повишен 30% риск от лицево-черепни и гръбначни деформации.
Цялата статия може да прочетете на Puls.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.