За холестерола се говори и пише много. Често той е сочен за основен виновник за сърдечносъдовите заболявания и нарушенията в метаболизма. Има обаче някои твърдения, които според последните изследвания не са съвсем верни.
Затова ви показваме някои митове за холестерола, които изследователите разбиват в последните си проучвания:
Лошият холестерол е най-голямата причина за сърдечносъдов риск
Холестеролът е комбинация от няколко вида липиди – лош холестерол, добър и триглицериди. Лошият се свързва с други частици, с помощта на които образува плаки по съдовете. За да редуцирате риска от сърдечни заболявания или инсулт, вашият основен приоритет трябва да бъде намаляване нивата на лошия холестерол и триглицеридите. Добре е да спрете цигарите, да следите кръвните показатели и да балансирате храната. Така че не само лошият холестерол е основен виновник.
Холестеролът в храната запушва артериите
Последните изследвания опровергават теориите, че холестеролът в яйцата, тлъстото месо и кашкавалът вредят директно на сърцето и кръвоносните съдове. В действителност жълтъкът на яйцата е богат на омега-3 мастни киселини, които спомагат за обработката на мазнините в организма.
Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.