Напоследък все по-често и често се забелязва разпространяването на фъстъченото масло. Появява се въпросът за неговата пълноценности дали има място в здравословните хранителни режими. Безспорен факт е влиянието на фъстъченото масло в отслабването, както и при режимите за натрупване на мускулна маса при активно спортуващи и културисти или поддържане на релефно тяло без прекалено много телесни мазнини.
Фъстъченото масло е богато на многоесенциални мастни киселини. Това са полиненаситените верижни мастни киселини –линоленова, линолова и олеинова киселина. Същите мастни киселини се съдържат и в рибата, например.
Те спомагат за поддържането на нисък коефициент на телесни мазнини, за поддържане на ускорен метаболизъм, бърз имунитет и правилна калцификация на костите и мускулите, което е предпоставка за добро възстановяване при активно спортуващи или хора занимаващи се с тежък физически труд. Ефектът им се постига чрез изграждане на мембранните структури и блокиране на ейкозаидите.
Благодарение на съставките на фъстъченото масло, може да се поддържа добър контрол над нивата на холестерол. Полезните мазнини в тази хранителна вкусотия поддържат повишени нива на „добър” холестерол и спомагат за преработването на „лошия” холестерол през черния дроб, което предпазва от неговата задръжка във вътресъдовото пространство и съответно риск от натрупване на липидни плаки и последващи тромбози на кръвоносната система.
Продължението на материала може да прочетете на Puls.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.