Зеленчуците от рода Allium, към които влизат около 1250 вида лук, съдържат съединения, които притежават антиоксидатнтни свойства. Поради тази причина те се считат за протективни срещу някои състояния, като сърдечносъдови и ракови заболявания.
При лош дъх на помощ могат да се „притекат“ чесънът и кромидият лук. Те съдържат съединения, които се абсорбират в кръвта и се отделят от белите дробове часове след консумацията им.
Хората, които страдат от синдром на раздразненото черво обаче трябва да бъдат внимателни, тъй като чесънът и кромидият лук са сред храните, които могат да „отключат“ заболяването. След консумацията може да се почувства дискомфорт.
Въпреки че зеленчуците от рода Allium не съдържат значителни количества витамини и минерали, те са чудесен източник на алил сулфиди – вещества, които могат да намалят кръвното налягане и да потиснат туморния растеж.
Тези зеленчуци съдържат сапонини, които също пречат на развитието на туморите и намаляват нивата на холестерола.
Останалата част от материала може да намерите на Puls.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.