Специалистите са сравнили продуктите на ресторантите от една и съща верига в 20 различни страни.
Оказало се, че съдържанието на мазнини в „американските“ хамбургери е над 10 грама, във френските- 5,9, а в датските- едва 0,33.
„Много хора мислят, че в който и край на света да влязат в ресторант за бързо хранене, ще ядат едно и също нещо. Това обаче се оказа съвършено погрешно схващане“, обяснява Стийн Стендър, ръководител на проекта.
Ниското ниво на мазнини в храните в Дания е въведено със закон през 2004 година. Според него, не повече от два процента от мазнините в храните може да бъде от вида trans acid foods- тези мастни киселини, които са основна причина за наднорменото тегло.
Производителите на храните, които не спазват закона в Дания, са заплашени с до две години затвор.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.