Витамин В1 е водоразтворим витамин, известен още с името тиамин или аневрин.
Изолиран е за пръв път през 1912 г. от оризовите люспи.
Тиаминът спомага за изгарянето на мазнините. Той участва в редица телесни функции - регулира дейността на нервната и мускулната системи, потока на електролити, въглехидратната и ензимна обмяна.
Витаминът се прилага като превантивно средство срещу рак на шийката на матката. Използва се и с цел подобряване на спортните постижения, при безапетитие, хронична диария и стомашни проблеми.
Недостигът му води до нарушение във въглехидратната обмяна, което оказва неблагоприятно влияние върху периферната нервна система. Други симптоми от намалените нива на витамина са мускулна слабост, полиневрит и болестта бери-бери.
Необходимите количества от витамина на ден варират от 1,5 до 2 мг.
Консумацията на орехи и хмел унищожава тиамина в стомаха и може да доведат до авитаминоза. Затова не се препоръчва комбинирането на витамина с тези храни. Не е препоръчителен приемът му и с кафе и чай, които съдържат танини, както и с морски храни поради специфичните химикали, които притежават.
Витамин В1 се съдържа в зърнените храни, бирена и хлебна мая, ядки, черен дроб, месо, яйца, мляко и др.
Повече за витамините можете да прочетете в рубриката Акценти на Puls.bg.