С навлизането на здравословният и природосъобразен начин на живот, хората търсят все по-пречистени и определяни като био продукти.
Въпросът дали са био или не засяга и яйцата.
Тъй като все по-често стваме свидетели на условията, в които се гледат кокошките, както и препаратите и медикаментите, които им се дават, напълно логично е да се замислим какви яйца консумираме.
Специалистите характеризират качеството на конвенционалните и био яйцата по критерии, включващи качеството на черупката, на жълтъка и на белтъка.
Резултатите се оценяват с АА (най-високо качество), А и В (най-ниско качество).
Яйцата, означавани като „вегетариански“ или „естествени“, не могат да бъдат определени като био според специалистите, тъй като тяхното качество не се подлага на контрол и съответно, те не могат да бъдат сертифицирани като такива.
Условията, които осигуряват био качеството на яйцата, всъщност са свързани с кокошките, от които се получват.
Важно е на пернатите да не бъдат давани антибиотици и силни медикаменти, освен ако няма опасност от инфекциозен процес, който крие риск за здравето на консуматорите.
Допустимо е прилагането на хормони и обезпаразитяващи лекарствени средства.
Кокошките трябва да бъдат отглеждани всамостоятелни клетки, с достъп до открити пространства, както и да бъдат хранени с пречистени продукти, без съдържание на пестициди и химикали.
Цената на био яйцата също е важен фактор. Тяхната парична стойност е почти двойно по-висока, но все пак изборът между качество и цена остава изцяло във ваши ръце.
Повече полезна информация за био продукти може да намерите на Puls.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.