Селенът е микроелемент, който присъства естествено в много храни. Има важна роля за производството на хормони на щитовидната жлеза, както и за синтеза на ДНК, и защита от окислително увреждане и инфекция.
Селенът има две форми: неорганична ( селенат и селенит ) и органична ( селенометионин и селеноцистеин ).
Смята се, че селенът повлиява заболявания като рак, сърдечно-съдови заболявания, както и нарушения на щитовидната жлеза.
Препоръчителната дневна доза, зависи от възрастта на индивида. При новородени се препоръчва дневният прием на 15 мкг от микроелемента, като количеството постепенно се увеличава и при възрастни е желателно да достигне до 55 мкг.
Дефицитът на селен може да донесе сериозни поражения върху организма, особено ако е съчетан с други заболявания и излагане на стрес.
Не са препоръчителни, обаче и по-високи количества от посочените.
Нивата на микроелемента са силно намалени при пациенти, подложени на хемодиализа, както и при такива, които са ХИВ позитивни.
Морските храни са сред най-богатите източници на селен. Други източници са зърнените продукти, млечните, както и месото.
Количеството на селен в питейната вода е различно, според мястото на географския район, но в повечето случаи не е достатъчно.
Тъй като съдържанието на минерала в почвата също варира, неговите нива в животинските и растителни продукти също варират.
За да бъдете сигурни, че осигурявате необходимите количества селен е нужно да консумирате разнообразна храна или да прибегнете до приема на мултивитамини, в които той се съдържа.
Повече полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.