Ксилитолът представлява вид многоатомен захарен алкохол. Извлича се от фибрите на редица плодове, зеленчуци и други растения. Отделя се дори от тялото ни, макар и в минимални количества като междинен продукт при обмяната на глюкозата. Заради специфичната си молекулна структура се използва за подслаждане в редица медикаменти и продукти на хранително-вкусовата промишленост.
За разлика от захарта обаче, освен че с усвояването му се отделя 40% по-малко количество енергия, микроорганизмите Streptococcus mutans, които са виновни за образуването на зъбен налеп и плака и кариозни процеси по емайла, не използват ксилитол. Напротив, този захарен алкохол потиска ръста на вредните бактерии, водещи до деминерализация на зъбите, което впоследствие се отразява на качествения състав на микрофлората в устната кухина към по-благоприятна за здравината им. Доказано е, че редовната употреба на ксилитол намаля риска от кариес с 80%!
Ксилитолът се смята за безвреден, на което се и базира включването му в състава дори в гелове за облекчаване на венците при никненето на зъбки и лекарствени разтвори за кърмачетата.
За да се възползваме от полезния ефект на ксилитола, за зъбите са необходими между минимум 3,5 и максимум 6,9 грама на ден. С количеството му не бива да се прекалява все пак, тъй като това би довело до дразнене на дебелото черво и слабително действие, което се случва при употреба много над профилактичната срещу кариеси доза.
Още по темата можете да прочетете в Puls.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.