Спанакът е сред зеленчуците с най-високо съдържание на хранителни вещества. Учените установяват, че той съдържа тилакоиди – съединение, често срещано в зелените листа. То има свойството да забавя храносмилането.
Когато бъде приготвен правилно, спанакът може да потисне апетита, тъй като оставя усещането за ситост и по този начин предотвратява преяждането.
Тилакоидите, съдържащи се в хлоропластите на зелените листа, могат да „отключат“ сигнали на ситост в организма. Консумирането на пресенспанак обаче не е задължително да освободи тилакоиди. Първо зеленчукът трябва да се смачка, да се филтрира, което следва да освободи съединението от клетките, превръщайки ги в натурален екстракт. Може би е време за спанаково "смути"?
В проучването си проф. Шарлот Елисън-Албертсън от Университета Лунд в Швеция открива, че при инжектиране на спанаков екстракт, разтворен във вода сутрин, хората усещат по-малко глад през останалата част от деня. Участниците, получили такава инжекция, имат по-стабилни нива на кръвната захар.
В друго шведско проучване, проведено от д-р Рикард Конке от катедрата по Експериментална медицина в Университета Лунд, единадесет участници в добро здраве получават храна, богата на мазнини. Някои от сандвичите съдържат тилакоиди, а други – не.
Резултатите сочат, че участниците, яли сандвичи с тилакоиди, имат по-ниски нива на хормона грелин, известен като „хормона на глада“.
Отчита се още повишаване нивата на лептин, който е отговорен за чувството за ситост, а тези на инсулина се понижават. В този смисъл, спанакът е чудесна храна за хората, които се стремят да редуцират теглото си.
Повече информация за хранене може да прочетете на Puls.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.