Тиквата е наричана още „сладък зеленчук“. Има богато съдържание на фибри, витамини и минерали. Всички тези хранителни вещества носят много ползи за здравето. А ето и някои от тях...
1. Подобрява храносмилането
Според Училището за обществено здраве в Харвард организмът има нужда най-малко от 20 – 35 г фибри ежедневно, за да се поддържа доброто здраве на храносмилателната система, както и да се усвоят всички хранителни вещества от изконсумираната храна. Тиквата е богат източник на фибри и може да удовлетвори тези потребности на организма.
2. Подобрява зрението
Подобно на морковите, тиквата е един от отличниците сред храните по отношение на допринасяне за здравето на очите. Порция от 100 г осигурява на организма 170% от ежедневните му нужди от витамин А. Съдържа също така каротеноиди като лутеин и зеаксантин, които помагат за предотвратяване на макулната дегенерация – състояние, което засяга зрението и се развива с възрастта.
Останалите може да прочетете ба Puls.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.