Редица проучвания оценяват потенциалните ползи за здравето от пробиотиците за здравето, а резултатите са обещаващи.
Според някои пробиотиците лактобацили и бифидобактерии могат да регулират растежа на раковите клетки и дори да спомогнат за тяхното унищожаване. А ето и други ползи, които пробиотиците носят:
- облекчават непоносимостта към лактоза;
- подсилват имунитета;
- помагат при лечението на диария и болест на Крон;
- помагат за предотвратяването и лечението на вагинални гъбични инфекции, както и на такива, засягащи уринарния тракт;
- спомагат за предотвратяването на рак, особено на пикочния мехур и дебелото черво;
- помагат още за предотвратяване и лечение на екзема при деца;
- намаляват тежестта на грип и простуда;
- предотвратят възпаление на червата.
Как обаче можем да се сдобием с повече пробиотици в хранителния си режим, без да се налага да приемаме поредното хапче? Ето някои предложения:
- Чрез консумация на повече кисело мляко. Изборът трябва да е насочен към кисело мляко, което да съдържа максимум 10 г захар за една порция.
- Сурово кисело зеле е чудесен източник на пробиотици.
- Трябва да се наблегне още на консумацията на повече храни, които съдържат фибри, като листни зеленчуци, овесени ядки, пълнозърнести храни. Пробиотиците виреят при наличие на фибри, докато вредните бактерии – на захари и алкохоли.
Повече интересна здравна информация може да намерите на Puls.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.