Патладжанът е зеленчук, който е изключително богат на хранителни вещества, а също така крие и множество ползи за здравето. Препоръчително е да консумираме зеленчукът поне веднъж седмично.
1. Патладжанът предпазва от рак
Две от важните съставки в зеленчука, които допринасят за това му качество, са фибрите и антиоксидантите. Фибрите спомагат за очистването на токсините в хранисмилателния тракт, а проучвания сочат, че успешно предпазва от рак на колона. Антиоксидантите се „борят“ срещу свободните радикали, които увреждат клетките.
2. Полезен начин за лишаване от излишните килограми
Зеленчукът е с ниско калорийно съдържание – 100 гр съдържат само 25 калории. Благодарение на фибрите, консумацията на патладжан оставя усещането за ситост, като по този начин се консумира по-малко количество храна, а по този начин е по-малко вероятно да се стигне до преяждане.
3. Предотвратява сърдечни заболявания
Както повечето плодове и зеленчуци, патладжанът също е полезен за сърцето. Заедно с другите хранителни вещества, той съдържа и биофлавоноиди, които контролират високото кръвно налягане и освобождават стреса.
Останалата част от материала може да намерите на Puls.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.