IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Chernomore Posoka Boec
BGONAIR Live

Бобът и лещата понижават "лошия" холестерол

Бобовите растения дават по-продължително усещане за ситост

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Една порция боб, грах, леща или нахут дневно понижава "лошия" холестерол и съответно намалява опасността от сърдечносъдови заболявания, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от канадско изследване.

Авторите му от болницата "Сейнт Майкъл" в Торонто са установили, че всекидневната консумация на варива понижава липопротеините с ниска плътност (LDL), известни като "лош" холестерол с пет процента. Това на свой ред се изразява в понижение с между пет и шест процента на риска от сърдечносъдови заболявания.

Специалистите напомнят, че бедните на мазнини и богати на протеини, витамини, минерали и фибри варива имат нисък гликемичен индекс, което означава, че се усвояват бавно, като освобождават енергията си по един постоянен начин.

Така бобовите растения дават по-продължително усещане за ситост, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Здраве
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата