Една порция боб, грах, леща или нахут дневно понижава "лошия" холестерол и съответно намалява опасността от сърдечносъдови заболявания, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от канадско изследване.
Авторите му от болницата "Сейнт Майкъл" в Торонто са установили, че всекидневната консумация на варива понижава липопротеините с ниска плътност (LDL), известни като "лош" холестерол с пет процента. Това на свой ред се изразява в понижение с между пет и шест процента на риска от сърдечносъдови заболявания.
Специалистите напомнят, че бедните на мазнини и богати на протеини, витамини, минерали и фибри варива имат нисък гликемичен индекс, което означава, че се усвояват бавно, като освобождават енергията си по един постоянен начин.
Така бобовите растения дават по-продължително усещане за ситост, пише БТА.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.