Специалистите по хранене препоръчват дневно да консумираме по пет порции пресни плодове или зеленчуци на ден. Това несъмнено носи безброй ползи за организма, а цели седем порции от даровете на природата дневно са в състояние дори да „спасяват живот“, твърдят учени.
Е, може да не ни направи безсмъртни, но със сигурност ще удължат съществуването ни.
Това доказва ново проучване сред 65 226 души, което затвърдило изводите, че приемът на прясна и здравословна храна ни предпазва от рак, сърдечни заболявания и изобщо подобрява цялостното състояние на организма и ни гарантира няколко години в повече.
Изследователи Катедрата по епидемиология и обществено здраве в Лондонския университетски колеж са анализирали събраните в рамите на 7 години данни от анкети, при които участниците са посочвали своите хранителни навици.
Проучването установява, че редовната консумация на плодове и зеленчуци намалява риска от преждевременна смърт с около 50%. Това е така, защото те съдържат множество витамини, минерали, фибри и антиоксиданти.