Ябълките са един от малкото видове плодове, които съдържат пектин. Той естествено забавях раносмилането и оставя усещането за ситост според проучване, публикувано в Gastroenterology.
Фактите сочат, че хората, които консумират по една ябълка по време на ядене, усещат ситост в по-голяма степен, в сравнение с тези, които приемат калоричния еквивалент на сок или ябълково пюре.
Фаворитът на киното – пуканките, е с ниска енергийна плътност – 90 калории. Пуканките заемат сравнително голямо място в стомаха, вследствие на което оставят усещането за ситост. Консумацията на голяма купа пуканки може да заблуди, че калорийният прием е висок, а това всъщност не е така.
За да бъдат по-здравословни, трябва да се внимава с каква мазнина се приготвят пуканките, а също така не бива и да се осоляват прекалено.
Смокините са чудесна храна, която е подходяща за почитателите на сладкото. Пресните смокини имат плътна консистенция и сладка месеста част. Тя е богата на фибри, които намаляват освобождаването на захар в кръвта.
Овесената каша е друг богат източник на фибри – тя също има изключителни „засищащи свойства“. Когато бъде приготвена с вода или мляко, овесът се сгъстява и отнема повече време, за да премине през храносмилателната система – по този начин ситостта трае за по-дълго.
Продължението на материала може да намерите на Puls.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.