Често хората са твърде заети по време на работния ден, ето защо се хранят нередовно, бързо и нездравословно. Така много от нас, поради интензивна умствена работа, съчетана с напрежение и стрес, сме застрашени от поява на редица съвременни болести.
Храненето на работното място трябва да бъде пълноценно, защото именно в офиса прекарваме по-голямата част от времето си. За да имаме енергия и да сме трудоспособни, е необходимо да подбираме продукти с голяма хранителна плътност. Белтъците трябва да бъдат в количествата, осигуряващи не по-малко от 10% от необходимата енергия. Млякото и млечните продукти трябва да бъдат един от основните източници на пълноценни белтъци.
Режимът на хранене на хората, заети с умствен труд е правилно да бъде 4-кратен: първа закуска – 20-25%, обяд – 40% следобедна закуска – 10% и вечеря 25-30% от енергийната стойност на дневните дажби. Вечерята, предимно млечно-вегетарианска, трябва да се приема не по-късно от 2 часа преди нощния сън.
Мозъкът се нуждае от въглехидрати за умствената си дейност, тоест ако усещате глад пред бюрото, имате нужда от въглехидратна енергия. В такъв случай винаги можете да разчитате на пълнозърнестите десерти, за да подобрите работоспособността си, без поемане на „празни калории”.
Стресовите ситуации и храненето
Много от хората са подложени на стрес, както на работното си място, така и в личния живот. Това, за съжаление, е сериозен фактор за развитие на болести като атеросклероза, повишено артериално налягане, свръхтегло и затлъстяване, стомашно-чревни заболявания, неврози, понижена имунна защита.