IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Chernomore Posoka Boec
BGONAIR Live

Теглото може да се контролира и без много усилия

Хранителният порцион трябва да бъде ясно представен и описан

Теглото може да се контролира и без много усилия

Проблемът с контрола на телесното тегло е най-широко застъпен в 21-ви век. Отговорникът за наднорменото тегло е съдържанието на мазнини в подкожната тъкан и прекалено голямата мускулна маса, надскачаща рамките на физиологичните и анатомични критерии.

Вторият тип проблем се среща най-често при културистите и хората, които се занимават професионално със спорт, ангажиращ анаеробния метаболизъм и съответно анаболизъм на мускулите. В тяхната ситуация това е начин на живот и поведение, което се калява като дух в продължение на години, часове и много месеци в уморителни тренировки. Това далеч не означава, че този модел на поведение следва да бъде за подражание, тъй като това изисква прием на високо концентрирана храна на чисти белтъчини и многократно лишение от въглехидратни и мазнини смеси, включително и прием на някои медикаменти, които в последствие могат да доведат до значително влошаване на сърдечния статус на спортиста.

Наднорменото тегло е фактор допринасящ, а в много случаи и базов, за развитие на много заболявания - сърдечносъдови дефицити, ендокринни, неврологични, патология на опорно-двигателния апарат и други. В организма съществува система, която се грижи за нормалния разход на мазнини под формата на енергия за естественитему  ежедневни енергийни нужди.
 
Това са основните жизнени процеси, за да може да се продължи и осъществи нормалният живот на човека - дишане, сърдечна дейност, функционалност на ендокринологичния и неврологичен апарат. Тази система е изградена от сложно устроени биохимични л-карнитинови совалки. Вероятно следва аналогия с химия препарат л-карнитин, който на пазара се разпространява под формата на различни търговско представени фармацевтични таблетни или течни форми.
 
Продуктът се предлага като високоефикасен препарат за отслабване. Тази субстанция доставя де ново синтезирани л-карнитинови совалки в съответната форма. Задачата на тези обекти е да захванат дадена мастна киселина от адипоцитите, които са мастни клетки в подкожната мастна тъкан, и да ги транспортират до митохондриите на мускулната клетка, където става тяхното изгаряне и образуване на макровръзки и молекули с АТФ, които са основната енергийна единица в организма. При разграждането на сложни съединения се отделят АтФ-молекули, които доставят енергия на клетката за ежедневните й нужди - дишане, обмяна на вещества и други. Количеството на л-карнитинови совалки е генетично обусловено. По такъв начин се определят и двата типа хора с генетично обусловена долна и горна граница за телесното тегло.
 
Поднормените телесни маси имат повишено ниво на совалки, което осигурява усилен разход на мазнини. Хората с наднормени телесни маси имат, съответно, по-малко количество совалки от физиологичната норма, което рефлектира на разхода на мазнини за ежедневните енергийни нужди на тялото. Този тип хора трябва да се стремят към прием на храни с нисък гликемичен индекс и храни, богати на витамини от група В, особено витамин В12. Този витамин, цианкобаламин, влиза в цикъл за директен биохимичен синтез на л-карнитинови совалки.
 
Търсеният витамин се среща в най-голямо количество в бананите, зелените и червени ябълки, градинските домати и праскови. Важно е да се отбележи обаче, че бананите и прасковите имат значително завишено ниво на калий, което при свръхдозиране в приема на плодовете може да доведе до фатални последствия за сърдечния статус на човек. Хиперкалиемията е опасно състояние, което може да причини тотален мускулен блок в сърдечната мускулатура, а това предизвиква задръжка на сърдечния цикъл на ниво диастола. Следващите няколко фази водят до тежка необратима сърдечна смърт. Нетоксично завишените дози на калий пък от своя страна може да доведат до тежки спазми в чревната мускулатура, което да провокира появата на неприятните симптоми като гадене, повръщане и диария, която в определени случаи може да е силноболезнена.
 
При хората с наднормено тегло се препоръчват  храни с нисък гликемичен индекс. Подбират се въглехидратните храни и се създава хранително меню спрямо часовото време за хранене и количеството въглехидрати, които има в храната. За хора във фаза на изчистване препоръчителният дневен прием на храна е 5-6 пъти по 150-200 г.
 
Въглехидратите от своя страна се делят на прости и сложни. Простата захар е най-големият враг на човешкото тяло. Това е така, защото тя довежда до директно блокиране на катаболните процеси в организма и помага при стимулирането на панкреаса да се отделя инсулин, което от своя страна води по директен начин до преминаване в анаболна фаза на метаболизма. Катаболните фази са изключително важни, тъй като при тях протичат явления на разграждане, докато при анаболните фази на метаболизма протичат фази на изграждане на човешкото тяло. Описано по по-прост механизъм, приемът на 5 грама проста захар са достатъчни да унищожат всеки един балансиран цикъл на хранене по време на диета и преминаването й в обратната фаза - натрупване и изграждане на тялото. Точно поради тази причина спортистите от професионалните лиги по културизъм дозират много точно простата захар и повече залягат на сложните въглехидрати, за да имат точно, ясно и бързо блокиране на катаболните феномени след тренировка, тъй като тяхната тренировка се насочва към изграждане на тялото, а не към редукция на телесно тегло. В последствие правилно дозираните сложни въглехидрати, водещи до блокиране на катаболните процеси в тялото, стимулират отделяне на инсулин, което съпровожда метаболизъм към преминаване във фаза на изграждане. Това е важно за тях и съответно те прибавят високо количество белтъци в хранат си, с което си подсигуряват тяхното директно използване като градивен елемент на тялото, а не като източник на енергия, както се случва при тежък въглехидратен недоимък.
 
Сложните въглехидрати се срещат в хранителни продукти като картофи, ориз, хляб, макаронени изделия и други. Целулозата е вид сложен въглехидрат, който има важен принос в диетата, защото в човешкия организъм целулозата не може да бъде разградена и тя директно претърпява евакуация през ректума - право черво. Хората в режим за редукция на телесното тегло трябва да целят прием на храни, които имат повече целулоза - зеле, моркови, ориз и други. Оризът е най-добрият въглехидратен източник за хранене. Неговото естествено съотношение на белтъци към въглехидрати е почти 1:1. Белтъците в ориза са растителни и доставят част от незаменимите аминокиселини, които организмът е неспособен да синтезира самостоятелно. От въглехидратната част, 60% са в полза на скорбяла, 25-30% целулоза и останалото са фибри. Това е и причината, когато човек преяде с ориз да му се подуе коремът. За сметка на това, при нормален прием, оризът запълява стомашната кухина, евакуира се по-бавно и дава сигнал по аферентен път към мозъка за ситост.
 
Белтъците са също особено важен компонент на правилния хранителен рацион. В приема на белтъчини се цели съотношение 50:50 или 70:30 животински към растителни. За препоръчване е източник на животински белтъчини да телешко, риба, пиле или яйца, защото се смята, че те са най-пречистени от наситени мазнини, поради естественият им природен хранителен режим.
 
 
Продължението на материала можете да видите на Puls.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Здраве
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата