В условията на повишените температури на околната среда през лятото особено често се появяват симптомите на дискомфорт в горните и долни отдели на храносмилателния тракт. Причина за появата на тези симптоми е хранително отравяне. То се развива след консумация на храна, която е заразена с бактерии, вируси или съдържа някои химични субстанции.
Като краен резултат се развива лекостепенен дискомфорт, който трае ден-два или по-тежко степенна клинична картина, която води до временна загуба на течности в тялото, тоест дехидратация. По-тежките и специфични химически натравяния могат да доведат до животозастрашаващи прояви, което налага спешното лекарско консултиране и стартиране на програма за бързо лечение.
Съществуват множество бактерии, които могат да причинят хранително отравяне. Хората, които са болни или инфектирани, могат да предадат стафилококови бактерии на храната си, която приготвят. Хората, които консумират замърсената вече храна, често могат да получат симптоми на гадене, повръщане и диария. Най-чест причинител на този тип смущения е бактерията Ешерихия коли.
Друг особено чест причинител на хранително натравяне е салмонелата. Това са специфичен тип бактерии, които обитават птичето месо, яйцата и месо от други животни. Като резултат от този тип инфекция се развива салмонелно натравяне, което протича с обилна диария, която продължава в рамките на един или два дни. Тези болестотворни бактерии могат да се намерят още в рибата и млечните продукти. Също така особено добър и бърз растеж показват в храна, която е престояла няколко часа на стайна температура. Хранителните ястия, които се приготвят със съдържанието на майонеза, най-често предизвикват симптоми на горен и долен диспептичен синдром с дехидратация и обща отпадналост на организма.