Пъпешът е плод, чието съдържание на вода е около 95%, освен това той е богат на витамини и минерали. Високото съдържание на вода има разхлаждащ и успокояващ ефект. Това спомага и храносмилането. Минералите в пъпеша елиминират киселинността.
Плодът съдържа високо количество каротеноиди, които предотвратяват появата на ракови клетки и формации. Той също така успокоява и стомашните киселини, той съдържа витамините А, B и C, а също така калций и фосфор.
Пъпешът има много добри диуретични свойства и в този смисъл може да помогне при терапията на бъбречни заболявания и остра екзема. В комбинация с лимон е от полза при заболяванията, свързани с пикочната киселина.
Вкусният плод съдържа още антикоагуланта аденозин, който може да предотврати съсирването на кръвта – процес, който води до инсулт или сърдечносъдови заболявания.
Пъпешът е изключително полезен за поддържане здравето на кожата. Той стимулира производството на колаген, като по този начин кожата запазва своята еластичност, здраве и красота.