Известно ни е, че храната ни е преситена от вредни субстанции за подобряване на външния й вид, допълнително овкусяване и удължаване трайността на продукта. За съжаление, сладоледът не е защитен от включването на подобни съставки. И ако напоследък особено много ви прави впечатление липсата на удовлетворение от хапването на сладолед, е добре да откриете начин правилно да изберете по-безопасния сладолед.
Първият признак, че хапвате сладолед с по-малко вредни субстанции, е той да се топи бързо. Въпреки че това е много относително, когато съдържа растителни мазнини, които промишлеността използва за придаване на обем на продуктите си и лекота на вкуса.
Ясно е, че натурален сладолед трудно ще се намери днес в магазинната мрежа. Такъв можете да приготвите сами вкъщи. Трябва да знаете обаче, че за да се получи консистенцията на сладоледа еднородна, сладоледът трябва да съдържа малко емулгатори.
Как обаче да разберем кой сладолед съдържа повече качествени натурални продукти и кой е богат на химия?
При всички случаи няма да се мине без да се прегледа етикета със съдържанието. Показател за качествения продукт е и цената му. Истинският сладолед съдържа повече мляко, млечни мазнини и сметана. Това го прави по-скъп.
Показател за качеството на сладоледа е количеството на вещества, които се използват за „набухването му“. Тоест, ако при един литър суровина се получи 2 литра сладолед, то той няма как да е онзи, който помним от детството ни. При това съотношение реално купуваме сладолед, чийто обем наполовина е пяна. Така производителят прави 100% икономия на суровини и може да поддържа ниска цена на продуктите си. Този сладолед е по-достъпен за купувача, но и по-опасен за здравето му.
Повече за здравословното хранене можете да прочетете в Puls.bg.