Агеузия означава загуба на вкусовите функции на езика. Хората, които страдат от такова заболяване, не могат да различат сладко от солено, кисело от горчиво.
Често болните бъркат агеузия с аносмия – загуба на обонянието, тъй като вкусът на това, което ядем, се възприема повече с неговия аромат.
Когато дъвчем или пием, се освобождават молекули, които стимулират специални сетивни клетки в устата, т.нар. вкусови клетки. Те са групирани в рамките на вкусовите рецептори на езика и когато бъдат активирани, изпращат сигнали към вкусовите нерви в мозъка.
Ако настъпят някакви пречки или нарушения по "веригата“, има опасност от възникване на вкусово разстройство, включително и агеузия.
Агеузията е вид вкусово разстройство, но в същинския си вариант се среща много рядко. По-разпространени са нейните разновидности.
При хипоагеузия болният има частична загуба на вкус, а при дисгеузия – усещане за метален привкус в устата, придружено с парене по езика. С напредването на възрастта рисковете да се сдобиете с някое от неразположенията нарастват.
Загубата на вкуса може да създаде сериозни здравни проблеми. Изкривеното чувство може да бъде рисков фактор за сърдечносъдови проблеми, диабет и други заболявания, които изискват придържане към определена диета.
При такова нарушение човек обикновено променя хранителните си навици. Някои хора могат да ядат твърде малко и да губят тегло, докато други могат да ядат твърде много и наддават килограми.
Повече можете да научите в Puls.bg