IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Chernomore Posoka Boec
BGONAIR Live

Не усещате вкуса на храната? Имате агеузия

Не бъркайте с липсата на обоняние!

Източник: Reuters

Източник: Reuters

Агеузия означава загуба на вкусовите функции на езика. Хората, които страдат от такова заболяване, не могат да различат сладко от солено, кисело от горчиво.

Често болните бъркат агеузия с аносмия – загуба на обонянието, тъй като вкусът на това, което ядем, се възприема повече с неговия аромат.

Когато дъвчем или пием, се освобождават молекули, които стимулират специални сетивни клетки в устата, т.нар. вкусови клетки. Те са групирани в рамките на вкусовите рецептори на езика и когато бъдат активирани, изпращат сигнали към вкусовите нерви в мозъка.

Ако настъпят някакви пречки или нарушения по "веригата“, има опасност от възникване на вкусово разстройство, включително и агеузия.

Агеузията е вид вкусово разстройство, но в същинския си вариант се среща много рядко. По-разпространени са нейните разновидности.

При хипоагеузия болният има частична загуба на вкус, а при дисгеузия – усещане за метален привкус в устата, придружено с парене по езика. С напредването на възрастта рисковете да се сдобиете с някое от неразположенията нарастват.

Загубата на вкуса може да създаде сериозни здравни проблеми. Изкривеното чувство може да бъде рисков фактор за сърдечносъдови проблеми, диабет и други заболявания, които изискват придържане към определена диета.

При такова нарушение човек обикновено променя хранителните си навици. Някои хора могат да ядат твърде малко и да губят тегло, докато други могат да ядат твърде много и наддават килограми.

Повече можете да научите в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Здраве
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата