IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Chernomore Posoka Boec
BGONAIR Live

За да сме здрави, трябва да намалим киселинността в организма

Д-р Василка Юрукова пред Puls.bg

За да сме здрави, трябва да намалим киселинността в организма

- Как начинът ни на хранене влияе на здравето ни?

Здравето на нашия стомах и черва определят кои хранителни вещества ще се усвоят от храната и кои не. За съжаление обичайният ни начин на хранене води до повишена киселинност, а киселинна среда предразполага към различни заболявания. Повишената киселинност се последва от извличане на калция от клетките, така че най-естественият начин да се преборите с остеопорозата е да алкализирате тялото си.

Ако искате да намалите киселинността в организма и да оздравите тялото, ограничете употребата на алкохол, захарни изделия и месо. Увеличете количеството на водата до 30 мл на килограм тегло. Това означава, че ако тежите 60 кг, на ден трябва да приемате минимум 1800 мл вода. От друга страна добрата хидратация на тялото зависи не само от приема на вода, но и от нормалната пропускливост на клетъчната мембрана. Затова не забравяйте редовната употреба на омега-3 мастни киселини. С тях ще имате не само добро храносмилане, но и здрава и млада кожа, коса, нокти, нормални нива на холестерол и триглицериди и запазване на паметта и концентрацията дори в напреднала възраст. Най-подходящи източници на омега-3 са рибеното масло от сьомга и маслото от крил.

Често мои пациенти ме питат защо са болни, след като се хранят много здравословно. Трябва да се има предвид, че витаминното и минералното съдържание на храната днес, сравнено с храната през 50-те години на 20 век, е намаляло със 75%! Затова дори и тези от нас, които се хранят най-здравословно, не могат да поемат с храната нужните им количества витамини и минерали и имат нужда периодично да използват някои хранителни добавки. Има интересни проучвания върху плъхове, които са хранени с нездравословна храна и излагани на радиация. Те развили с 50% по-малко тумори, когато в храната им допълнително били прибавяни антиоксиданти.

Останалата част от интервюто можете да прочетете в Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Здраве
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата