IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Chernomore Posoka Boec
BGONAIR Live

Децата консумират прекалено много сол, сочи доклад

Причината са индустриалните храни, а не солницата у дома

Снимка: Reuters, архив

Снимка: Reuters, архив

Над 90 на сто от децата и тийнейджърите в САЩ консумират прекалено много сол, а това ги излага на риск от високо кръвно налягане и сърдечносъдови заболявания по-късно през живота им, сочат данни на американските Центрове за превенция и контрол на заболяванията, цитирани от Ройтерс и Франс прес.

В техен доклад се казва, че американското Управление за контрол на храните и лекарствата трябва да вземе спешни мерки, за да принуди хранителната индустрия и ресторантите да ограничат употребата на сол в продуктите си.

Много деца консумират големи количества сол и рискуват да бъдат засегнати от високо кръвно налягане и сърдечносъдови болести в бъдеще, поясниха от центровете.

Децата на възраст между 6 и 18 години консумират средно 3280 милиграма сол дневно, т.е. количество, което значително надвишава препоръчваните от здравните власти не повече 2300 милиграма дневно.

Ако тенденцията се запази, много деца ще са застрашени от преждевременна смърт в следствие на сърдечносъдови заболявания, отбелязват авторите на изследването.

В основата на увеличената консумация на сол са индустриалните храни и ястията, сервирани в ресторантите, а не
солницата на масата, увериха от центровете.

Техни статистически данни за 2009 - 2010 г. разкриват, че около 43 процента от консумираната сол от 6-18-годишните са свързани с често похапвани от тях хранителни продукти - пици, хляб, колбаси, сирене, тестени изделия, мексикански ястия и супи.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Здраве
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата