Известно е, че нахутът е източник на редица полезни за организма вещества. Как обаче той се отразява върху здравето, кои са ползите, които носи?
Хранителните вещества като желязо, фосфор, магнезий, манган, цинк и витамин К, които се съдържат в нахута, допринасят за изграждането и поддържането на структурата и здравината на костите.
Въпреки че фосфатът и калцият са важни за костната структура, техният баланс е необходим за минерализацията на костната тъкан. Приемът на прекомерни количества фосфат и твърде малко калций може да доведе до загуба на костна маса.
Изграждането на костите също така изисква и минерали като манган, желязо и цинк, които имат решаваща роля в произвеждането на колагена.
Ниският прием на витамин К се свързва с повишен риск от костна фрактура. Адекватният прием на витамина е важен за доброто здравословно състояние, тъй като той подобрява усвояването на калция.
Продължението на статията може да намерите на Puls.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.