IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec
BGONAIR Live

Най-полезните храни – кои са те?

И по какъв критерий се ръководят учените

Най-полезните храни – кои са те?

Когато става дума за здравословно хранене, повечето хора са наясно, че трябва да подбират храни, които са с богато съдържание на хранителни вещества и могат да удовлетворят нуждите на организма. Кои обаче са те? Изследователите от университета „Уилям Петърсън“, САЩ, идват на помощ за отговора на този въпрос. 

В търсене на най-полезните хранителни източници, те анализират съдържанието на хранителни вещества при 47 плодове и зеленчуци. Сред тях са и вече известни суперхрани, при които се извършва проверка на „суперславата“ им. 

Какъв е критерият, според който учените се ръководят: когато храната притежава 10% или повече от ежедневната нужда на организма от 17 хранителни вещества, вкл. желязо, фолиева киселина, витамин C и др., за 100 калории.

Какво установява анализът? Сред най-полезните храни са кресон, китайско зеле, швейцарско цвекло. Има и суперхрани, които не покриват установения стандарт. Такива са малините, мандарините, червените боровинки, чесънът, лукът и боровинките.

Въпреки че не изпълняват зададения критерий, тези храни са с много богато съдържание на различни хранителни вещества и тяхното количество в хранителния режим не бива да се намалява. 

Важно е да се знае, че в основата на здравословния хранителен режим е балансът.

От друга страна, всички видове плодове и зеленчуци, независимо дали покриват критериите за суперхрани или не, са в пъти по-добър избор от обработените и рафинирани храни или всичко, което е с добавена захар.

 

Повече полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Здраве
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата