Полезността на консумацията на чай по време на хранене е спорен въпрос. Има няколко проучвания, които твърдят, че е полезно за здравето на храносмилателната система. Според други обаче кофеинът в чая затруднява усвояването на различни хранителни вещества. Къде е истината?
Ролята на кофеина по отношение на здравето на храносмилателната система
Няколко проучвания доказват, че пиенето на чай по време на или след хранене подпомага храносмилането, облекчавайки стомашните газове. Трябва обаче да се има предвид, че не всички видове чай оказват благоприятен ефект върху храносмилането.
Зеленият и билковите чайове, от джинджифил например, се смята, че са най-полезни за храносмилането, тъй като съдържат големи количества антиоксиданти и полифеноли.
Чаят спомага за ефективното функциониране на храносмилателната система, стимулирайки отделянето на слюнка, жлъчен и стомашен сок.
Съдържанието на антиоксиданти, които действат като мощно противовъзпалителни агенти, спомага за намаляване на нарушенията, свързани с храносмилането.
Продължението на материала може да прочетете на Puls.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.