Знаете ли, че консумацията на храни с нисък гликемичен индекс може да поддържа нивата на кръвната захар в норма и помага за по-ефективното усвояване на мазнините?
Гликемичният индекс (ГИ) измерва ефекта на определени храни по отношение на нивата на глюкозата в кръвта след хранене.
Всички храни се измерват по скалата от 0 до 100, в зависимост от ефектите върху глюкозата в кръвта. Храните с нисък гликемичен индекс в идеалния случай имат стойности от 50 или по-малко.
Пълнозърнестите продукти, бобовите растения, зеленчуците, които не съдържат нишесте, ябълки, круши, цитрусови плодове, месо, риба, яйца – всички те имат ниски нива на ГИ.
А какви са ползите за здравето от храните с нисък гликемичен индекс?
Храните с ниски нива на ГИ не водят до бързо покачване на глюкозата в кръвта. Тъй като те не повишават нивата на кръвната захар, са необходими по-малки количества инсулин.
По този начин се понижава рискът от развитие на диабет тип 2 и сърдечносъдови заболявания. Тези храни също така съдържат и фибри, които помагат за намаляване нивата на холестерола.
Те оставят чувството на ситост за по-дълго, което помага за поддържането на здравословно тегло. Могат да бъдат полезни и за предотвратяването на развитието на рак на дебелото черво и гърдата.
Повече информация за здравословно хранене може да намерите на Puls.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.