Дивият копър, познат още като „резене“, е ценен поради вкусовите и здравословни качества, които предоставя.
Всички части на растението, включително луковицата, стъблото, листата и семената, могат да се консумират и придават хубава смесица от вкус и аромат на различни ястия.
Каква е хранителната стойност на дивия копър?
Една сурова луковица резене съдържа 73 калории, 0,5 г мазнини, 2,9 гр протеин, 17 гр въглехидрати, 7 гр диетични фибри – 28% от ежедневната нужда на организма, и никакъв холестерол.
Същото количество осигурява 27% от дневната нужда от калий, 5% натрий, 6% витамин А, 11% калций, 46% витамин C, 9% желязо, 5% витамин B-6 и 10% от дневните нужди на организма от магнезий.
Дивият копър също така съдържа фосфор, цинк, мед, манган, селен, ниацин, пантотенова киселина, фолиева киселина, бета каротин, лутеин и зеаксантин, витамин Е и витамин К. В допълнение към всички тези хранителни вещества, растението съдържа и хранителни нитрати и е естествен източник на естроген.
Ползи за здравето:
- поради съдържанието на калий, фолиева киселина, витамин C, витамин B-6 и фитонутриенти, заедно с липсата на холестерол, дивият копърът укрепва сърцето.
- Растението съдържа значителни количества фибри, които помагат за намаляване на холестерола в кръвта, като по този начин намаляват риска от сърдечносъдови заболявания.
- Витамин B-6 и фолиевата киселина предотвратяват натрупването на съединение, познато като хомоцистеин. Когато в организма се натрупат прекомерни количества от него, това може да доведе до увреждане на кръвоносните съдове, с по-късно и до сърдечни проблеми.
Още полезна информация за здравословно хранене може да прочетете в рубриката „Хранене“ на Puls.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.