IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Chernomore Posoka Boec
BGONAIR Live

Кои плодове и зеленчуци трябва да консумираме с кората?

В нея се съдържат много от полезните вещества

Кои плодове и зеленчуци трябва да консумираме с кората?

Понякога подготвянето на някои плодове и зеленчуци за консумация – миене, белене, може да се окаже много досадна дейност. Знаете ли обаче, че има и такива, които всъщност няма нужда да се белят? Стъпка, която значително може да улесни процеса на приготвяне на храната, а също така и да я направи по-богата на хранителни вещества...

Картофи. Обикновено за картофеното пюре, картофената салата и дори варените или печени картофи, обелката се премахва. Оказва се обаче, че 20% от хранителните вещества като витамините от група B и различни минерали се намират в обвивката на картофа.

Точно там са и всички фибри. Важно е само да се уверите, че сте изчистили добре картофа.

Патладжан. Неговата кожа съдържа фитонутриента насунин. Той е потенциален антиоксидант, който помага за предотвратяването на клетъчните увреждания, причинени от заболяване и процеса на стареене.

Краставица. Макар да бъде малко груба, кората на този зеленчук е богата на антиоксиданти, укрепващи имунитета, както и на фибри, които предотвратяват запека и подобряват здравето на храносмилателната система. 

Моркови. Когато ги измием добре, няма причина да бъде премахван най-външният им слой. Всички антиоксиданти на зеленчука са концентрирани в или непосредствено под този най-горен слой. 

Пащърнак. Той често е наричан „бял морков“, а вкусът му не е толкова сладък, както на моркова. Но също както и оранжевия му братовчед, пащърнакът съдържа много хранителни вещества под най-външния си слой.

Ябълки. Много хора отстраняват люспата на плода, защото по-трудно се смила от организма, което означава, че е с богато съдържание на фибри, които засищат и подпомагат храносмилането. Тя е много богата на витамин C. 

Все пак трябва да имаме предвид и откъде са плодовете и зеленчуците. Когато ги добиваме от градината в двора си, те едва ли ще съдържат вредни съставки, но ако ги купуваме от пазара, трябва да имаме предвид, че може да са обработвани с различни препарати.

Още полезна информация на здравна тематика може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Здраве
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата