„Чудото, наречено The Fast Diet или диетата 5:2” представя метод на хранене, който не налага специфичен режим, нито изисква зареждане на хладилника с нетипични за нашия пазар и твърде скъпи храни. По тази причина книгата обиколи триумфално повечето развити страни за изумително кратък срок.
Идеята за редуване на 5 дни нормално хранене с 2 дни ограничаване на калориите се основава на доказателствата, че периодичното гладуване има благотворен ефект върху здравето.
Учените считат, че диетите през определени интервали от време като системата 5:2 за драстично намаляване на калориите в два дни от седмицата може да предпазят от заболявания като рак на гърдата.
Международният екип от учени твърди, че постоянното ядене е "ненормално" от гледна точка на еволюцията. Изследователите смятат, че ранните хора са се хранили спорадично и навикът за три хранения на ден се е появил едва след земеделската революция.
Британската диетоложка д-р Мишел Харви, която е една от авторките на изследването, установила, че нискокалоричната диета в два поредни дни от седмицата води до свалянето на повече килограми, отколкото постоянната диета.
Смята се, че рязкото намаляване на калориите за кратко време води до промени, които не могат да настъпят, ако калориите са малко всеки ден.
Според д-р Харви спазването на диета в два дни от седмицата намалява инсулина и лептина, хормони, които могат да спомогнат за развитието на рак на гърдата.
Освен това тази диета помага за горенето на опасни мазнини, които запушват черния дроб и водят до сърдечно заболяване, инсулт, диабет и дори деменция.
Диетата 5:2 предвижда приемането само на 600 до 1000 калории от храни с ниско съдържание на въглехидрати. Обичайно жените се нуждаят от 2000 калории дневно, а мъжете – от 2500 калории.
В останалите дни от седмицата е препоръчителна здравословната Средиземноморска диета.
Идеята, че да се яде често и по малко е „нещо добро“, беше прокарана частично от производителите на закуски и изданията, включващи модерни за деня диети, но също така срещна подкрепа от медицинските среди.
Техният довод е, че е по-добре да се консумират множество малки порции, защото по този начин има по-малка вероятност да се изгладнее и да се нахвърлим на богати на мазнини нездравословни храни.