Листата на ряпата са от семейство кръстоцветни, което включва къдраво зеле, броколи, брюкселско зеле, обикновено зеле. Тези зеленчуци са с богато съдържание на хранителни вещества, а в същото време имат малко калории. Коренът на ряпата също е ядлив и осигурява редица ползи за здравето.
Листата на ряпата се нареждат сред най-добрите храни по отношение на индекса на съвкупност на хранителна плътност, който „измерва“ съдържанието на витамини, минерали и фитунутриенти в съотношение с калориите в продукта.
Количеството от една чаша сварени листа от ряпа съдържа 29 калории, 2 г протеини, 0 г мазнини, 6 г въглехидрати, 5 г фибри и 1 г захар. Същото количество от зеленчука осигурява 660% от ежедневната нужда на организма от витамин К, 220% от витамин А, 66% от витамин C, 42% от фолиева киселина, 20% от необходимия калций, 14% от витамин Е и 6% от нужното за деня желязо.
Заедно с други листни зеленчуци, листата от ряпа съдържат много високи нива нитрати – повече от 250 мг/100 г. Приемът на високи количества диетични нитрати се свързва с понижаване нивата на кръвното налягане, намаляване количеството необходим кислород по време на тренировка, както и подобряване на спортните постижения.
Редица проучвания предполагат, че консумацията на големи количества на растителни продукти като листа на ряпа намалява риска от затлъстяване, диабет, сърдечносъдови заболявания.
Повече полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.