Натриевият глутамат, който се влага в редица хранителни продукти на масовата индустрия, уврежда ретината и е причина за болестите на Паркинсон и Алцхаймер, става ясно от експериментално изследване.
Ако оставим настрана „малките странични ефекти”, като гадене, повръщане, зачервяване на кожата и главоболие, натриевият глутамат може да нанесе сериозни щети в организма ви, които да се предадат и на поколението ви.
Доказано е, че при консумация от бременни той се натрупва в плацентата и нанася трайни последствия на плода.
Най-коварното в случая е, че точно това вещество придава неустоимия вкус на много от продуктите, които хапваме редовно. Те са апетитни и буквално ни карат да се „пристрастим“ към тях.
Тази своеобразна зависимост също се дължи на натриевия глутамат, който има свойството на наркотиците да въздейства на рецепторите ни и така подсъзнателно си внушаваме, че похапваме вкусен и питателен продукт.
Натриев глутамат използват най-често по ресторантите и заведенията за бързо хранене, където примамват с вкусно меню. Той се съдържа във всички колбаси, кренвирши, чипсове, сухари, готови супи, консерви, дори в бирата и къде ли още не. На чуждестранните продукти той е отбелязан с кода MSG.
Веществото се означава още с Е621, както и с названията: умами, веицин, натриева сол на L-глутаминовата киселина, мононатриева сол на глутаминовата киселина, моносодиев глутамат и други.
Днес в света се употребяват около 200 хиляди тона годишно от тази добавка.