Консумацията на бобови храни може да доведе до газове в червата, но това не бива да е причина за избягването им. Препоръчителната консумация е около три чаши седмично. Колкото повече ядем, толкова по-малко изпитваме проблеми със стомаха, споделят експертите.
Тези култури са с богато съдържание на фибри, които създават усещането за ситост. Макар според препоръките за здравословно хранене жените да трябва да консумират около 25 г фибри дневно, повечето приемат приблизително между 12 и 14 г.
Количеството от половин чаша варива съдържа почти 10 г фибри. Фибрите от тях не могат да се разградят, което означава, че готвенето няма да им навреди особено. Фибрите се съдържат както в обвивката, така и в месестата им част.
Повечето бобови култури са и с нисък гликемичен индекс – стойност, която се отнася към степента, в която храните влияят на нивата на кръвната захар. Заради фибрите и протеините в тях, те се абсорбират по-бавно за по-дълъг период от време.
По този начин нивата на кръвната захар остават стабилни, което спомага за предотвратяване развитието на диабет.
Дефицитът на желязо може да доведе до развитието на анемия – състояние, при което в организма има по-малко количество червени кръвни клетки от обикновеното. Бобовите култури са с богато съдържание и на желязо. Количеството от половин чаша сварена леща например съдържа 3,3 мг от него.
За усвояването му, е препоръчително бобовите култури да се консумират с храни, богати на витамин C - например домати и чушки.
Още полезна информация за здравословно хранене може да прочетете в рубриката „Хранене“ на Puls.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.