Червеното зеле се отличава с характерния си цвят и с горчивия и лютив вкус, което подсказва, че набавя на организма две вещества с противоракови свойства. Червеният пигмент в зеленчука се дължи на флавоноидите, а острият му вкус е следствие на серни вещества.
В допълнение към тях червеното зеле съдържа фибри и различни витамини и минерали, които допринасят за поддържане на цялостното здраве.
Количеството от една чаша нарязано червено зеле съдържа 28 калории, 1 г мазнини и 1 г протеини. Количеството диетични фибри е 2 г, което е 5% от препоръчителния дневен прием за мъжете и 8% за жените.
Неразтворимите фибри, намиращи се в зеленчука, предотвратяват запека и понижават риска от развитие на дивертикулит. Те спомагат и за облекчаването на симптомите, свързани с някои стомашно-чревни нарушения като синдрома на дразнимото черво.
Макар цитрусовите плодове да са най-известните източници на витамин C, червеното зеле също го съдържа в изобилие. В количеството от една чаша от нарязания зеленчук могат да се намерят 56% от препоръчителния дневен прием на важния витамин.
Той се бори с възпаленията и защитава клетките от увреждания. Организмът се нуждае от него и за да формирането на колаген – съединителната тъкан, която укрепва и подкрепя мускулите, кожата, костите и други тъкани в организма.
Витамин C подпомага и имунната система, тъй като стимулира формирането на бели кръвни клетки.
Поради съдържанието на витамин А, червеното зеле е много полезно за зрението. Макар всички форми на витамина да допринасят за здравето на зрението, те имат различни роли. Споменатото вече количество от зеленчука набавя 33% от необходимия дневен прием на витамин А.
Той се „доставя“ под три различни форми: бета-каротин, лутеин и зеаксантин. Бета-каротинът се преобразува в ретинол – форма на витамин А, която се използва от клетките за улавяне на светлината и преобразуването й в нервни импулси.
Лутеин и зеаксантин функционират като антиоксиданти, които защитават ретината и могат да предотвратят от развитие на макулна дегенарация.
Още важна информация за здравословно хранене четете в рубриката „Хранене“ на Puls.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.