За българина не е чужда информацията, че чесънът е полезен и освен тъмни сили с него могат да се „изплащат“ куп вируси. Чесънът доказано повишава защитните сили на организма и допринася за подобряването на общото здравословно състояние.
Според изследователи от Медицинския център към Университета на Мериленд, САЩ, ползата от консумацията на чесън за здраве има, ако се хапват поне по 4 скилидки всеки ден. Лечебните свойства на пикантната подправка се дължат на алицина в него, същата заради която той носи специфичния си вкус и миризма.
С 63% по-малко са боледуванията от простудни заболявания при редовна консумация на чесън, според данни на британско изследване от 2001 г., а в случай на инфекция все пак, периодът на боледуване се скъсява до две трети – и така настинка държи вместо обичайните 5 дни, само ден и половина.
По-голямата полза за българина от чесъна е, че с него той може да подпомага профилактиката на високото кръвно налягане и сърдечносъдовите заболявания, от които страда масово.
Според научна публикация от преди две години, поместена в пакистанско издание на фармацевтичните науки, при прием на 600 мг – 1,5 г екстракт от стар чесън за половин година се постига ефект равен на приема на лекарство за контрол на хипертензия.