Храненето е от значение и за поддържане на способността ни да се концентрираме и на вътрешната ни мотивация. Всеки един недостиг на есенциални вещества за организма се отразява на дейността на мозъка. Кои храни са ни особено необходими, за да можем да се радваме на добра концентрация?
На първо място, това са храните, богати на омега-3 мастни киселини, които се съдържат в рибата, предимно в мазните видове като сьомга, скумрия, сардини, пъстърва. Добри са и растителните източници на омега-3 като ленено семе, орехи. Според специалисти тези мастни киселини подобряват когнитивната функция, тоест работата на мозъка, от която зависи способността ни да мислим и обработваме информация.
Омега-3 освен това имат силни противовъзпалителни свойства, поради което имат протективен ефект за клетките на мозъка и организма като цяло.
За мозъка са полезни всички онези антиоксиданти, съдържащи се в суровите плодове и зеленчуци, които подобряват кръвообращението и конкретно, притока на кръв към този орган. Доставката на кислород и хранителни вещества, необходими за функционирането на клетките и антиоксиданти, които да ги предпазват от действието на свободните радикали, е от значение за изправността на дейността им и оттам на ясното и чисто мислене. С антиоксидантен ефект са витамините А, С, Е, които могат да се намерят в горските плодове, доматите, броколите, зелето, карфиола, цитрусовите плодове и др.
Повече за храните, които подпомагат ума, може да прочетете на Puls.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.