Макар консумацията на здравословна храна да е основно правило за здравето на организма, комбинацията между различните продукти е не по-малко важна. Правилното съчетаване на храните е от основно значение за храносмилането. Когато те не се комбинират правилно, това може да доведе до проблем с усвояването им и образуване на газове. Кои са неправилните комбинации на храни?
Плодове и зърнени продукти
Плодовете се разграждат много по-бързо, в сравнение с всяка друга храна. И дори на много хора идеята да се добавят плодове към овесените ядки да изглежда добра, това не е точно така. Тази комбинация затруднява храносмилането.
Плодът е препоръчително да се консумира на празен стомах, в най-добрият случай - рано сутринта, преди всяка друга закуска.
Животински протеин и въглехидрати
Различни ензими са нужни за разграждане на тези много различни храни. Когато те се консумират заедно, това води до затруднения в храносмилането, ферментация и разлагането им в стомашно-чревния тракт.
Бобовите култури съдържат 25% протеини и приблизително 50% нишесте, което обяснява затрудненията в храносмилането, които причиняват.
Плодове и зеленчуци с високо съдържание на киселини и нишесте
Плодове и зеленчуци като лимон, портокал, домат и т. н. разрушават птиалина в слюнката, като по този начин се потиска разграждането на нишестето. При наличието на киселини, алкалните сокове не се отделят правилно, храната не е усвоена правилно, което води до образуването на газове и ферментация.
Още полезна информация може да прочетете в рубриката "Хранене" на Puls.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.