Революционен метод за диагностициране на онкологични заболявания са разработили щатски учени.
Екип от университета „Джон Хопкинс“ в Балтимор установил, че биомаркери, базирани на обикновената бяла захар, биха могли да спомогнат за откриването на рак още в ранен стадий.
Учените забелязали как след консумация на сладки храни здравите и раковите клетки се държат различно, пише сп. Nature Communications. Оказало се, че злокачествените тумори консумират много повече глюкоза от нормалната тъкан.
Според изследователите туморът става значително по-ясен след консумация на сладки храни и това повишава ефективността на биопсията.
Тяхната надежда е, че сладките храни и газираните напитки ще бъдат включени в диагностицирането на карциноми през следващите няколко години, през които ще се разработи и тества подходяща методология.
Учените очакват този алтернативен метод на ранно откриване на онкологични заболявания да се характеризира с опростен и евтин процес, в сравнение с използваните до момента.
Досега този вид ракова диагностика е извършвана само в експерименти с гризачи и лабораторно отгледани клетки.
Вероятно захарта може да е полезна и при проследяването на отговора на раковите клетки при химиотерапия. Ако методът е наистина успешен, той вероятно ще бъде прилаган върху хора едва след десетина години.
Повече полезна здравна информация може да прочетете в рубриката „Акценти“ на Puls.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.