Д-р Росица Попова беше лектор на Форум за бременност и детско здраве на Puls.bg, провел се на 25 и 26 април. Теми на нейните презентации бяха храненето през бременността и захранването на бебето.
- Д-р Попова, кое е особеното при храненето на бременна жена?
Храненето на бременната жена е изключително важно. Храненето с цел по-добро здраве на бъдещето дете трябва да се предприеме, не само по време на бременността, но и година – две преди самото забременяване. Хубаво е още при планирането на бременност жената да започне да мисли как се храни – дали храненето ѝ е здравословно, правилно и балансирано.
Кои са най-важните точки по отношение на здравословното хранене на бременната? Първо, тя трябва да се храни редовно. Това означава да има задължително закуска, обяд, по-лека вечеря и, разбира се, една следобедна закуска между 16:00 – 17:00 часа. Редовното хранене предпазва от екстремно наддаване на килограми.
Хранителният режим задължително трябва да включва белтък, за да може да има адекватен растеж на плода.
Задължително трябва да се приемат и от полезните мазнини – това са ненаситените, полиненаситени и мононенаситени мастни киселини. Те се съдържат в рибата, в ядките, в някои семена. Жената трябва почти ежедневно да включва такива продукти в своя хранителен режим.
Ако ядките са от сигурен източник, е добре да се консумират за следобедна закуска от 30 г до 50 г. Ненаситените мастни киселини в тях са от полза за развитието на мозъка на бебето, което е от значение.
Рибата трябва да присъства в менюто поне 2 – 3 пъти в седмицата. Безопасна за бременната и бъдещото бебе е рибата, която е със сигурен произход, отглеждана е във ферма,тогава няма риск от наличие на тежки метали в нея. Натрупване на тежки метали се получава при дълбоководните риби, което впоследствие има негативно влияние върху плода.