Редовната консумация на зехтин може значително да намали риска от инсулт, констатираха френски учени.
Екип изследователи от университета в Бордо и Националния институт по здравеопазване и медицински изследвания (INSERM) провели експеримент сред 7625 души на възраст над 65 години, съобщават в сп. Neurology.
В рамките на 5-годишното проучване доброволците били разделени на две групи - такива, които никога не консумирали зехтин и такива, които го използват редовно. По време на 5-годишното изследване инсулт получили 148 души.
След анализ на различни фактори – хранителен режим, физическа активност и други, учените установили, че рискът от мозъчен удар при консумиращите редовно зехтин е 41% по-малък.
Авторите на изследването не са сигурни на какво точно се дължи благоприятния ефект на зехтина върху мозъка. В действителност, ползата от него може и да е косвена.
Във всички случаи новината е много добра, защото употребата на маслиненото олио се оказва един лесен, евтин и същевременно вкусен начин за предотвратяване на мозъчен удар.
Зехтинът съдържа високи концентрации на фитонутриенти, които намаляват риска от сърдечносъдови заболявания и помагат за нормализиране на кръвното налягане.
Важно е да се знае, че зехтинът се различава според степента на преработка. Колкото по-нерафиниран е, толкова по-високо е съдържанието му на полифеноли.
Тези мощни антиоксиданти са необходими на организма в борбата със свободните радикали, които увреждат клетките.
Още полезна информация за здравето от храните ни можете да намерите в Puls.bg